Kentrikon (Naoum Konstantinos)



Pierre-Auguste Renoir, Le Moulin de la Galette (1876).

Uvucena i na prvi pogled neprimetna, poslasticarnica Kentrikon je definitivno nesto sto nisam ocekivala da cu naci u Stavrosu. Mesto koje me je odusevilo. Savrseni ukusi sladoleda i kolaca u tako prijatnom ambijentu, bilo je nemoguce da se ne zaustavim. A jos primamljiviji razlog za zaustavljanje, od slatkisa i hrane, bila je slika Pjera Ogista Renoara "Bal na Mulin de la Galete", koja se često naziva i "Ples na Mulin de la Galete", koju je naslika 1876. godine, a danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.
Slika prikazuje tipicno nedeljno popodne u Mulin de la Galete u okrugu Montmartr u Parizu, blizu koga je Renoar ziveo. Mulin de la Galete je bio poznat kafe sa otvorenim vrtom u kome je krajem XIX veka radnicka klasa Pariza provodila vreme u plesu, picu i jelu. Posecivali su ga mnogi umetnici koji su ziveli u Parizu. Renoar ga je posecivao nedeljom popodne i ucivao gledajuci srecne parove, a ja sam uzivala gledajuci reprodukciju ove slike dok sam cekala svoje kugle sladoleda. Obozavam Renoara i njegove slike, a pored "Rucka na brodskoj zabavi" mi je jedna od omiljenih. 

Pierre-Auguste Renoir, Luncheon of the Boating Party (1881)

Mozda zato sto podsecaju jedna na drugu. Tema im je slicna, kolorit i kompozicija. Bilo je to jedno od najprijatnijih iznenadjenja za mene na ovom letovanju i svakako je mesto koje zasluzuje da bude poseceno. Tako da ako se nadjete u Stavrosu, obavezno svratite. Ukusi sladoleda i kolaca su im posebna vrsta umetnosti.Od cizjekova, kapkejkova, musova, tiramisua, preko brauniza do sladoleda. Nisam mogla da se odlucim koji pre da probam, mislim da sam na kraju isprobala skoro sve, ali favorit mi je definitivno ostao Kinder Bueno.

Do sledeceg posta, 
voli vas
-A

















WithInstaLoveAlex

2 comments: