#bistronomy


"Da li znate šta se dobije kada spojite BISTRO i GASTRONOMIJU?
 Da li ste čuli za termin BISTRONOMIJA?"

Glasio je početak poziva na ovo nezaboravno druženje.
Šta je zapravo #Bistronomy?
Zvuči drugačije. Zvuči svetski. 
U pitanju i jeste nešto "svetski". 
U pitanju je novi koncept koji je u MK resort doneo Filip Ćirić, jedan od najpoznatijih kuvara sa ovih prostora i šef i vlasnik restorana Homa u Beogradu.
"Reč je o konceptu koji se zasniva na vrhunskoj tehnici, jednostavnim, ali kvalitetnim sastojcima koji se nabavljaju iz lokalne sredine, u okolini Kopaonika. Njihovom kombinacijom pravi se fina sinteza luksuza i jednostavnosti, a sam izbor jela podstiče da kreativno mislimo i da se tako i osećamo."
Cilj ovog novog koncepta kulinarstva je da se uz pomoć lokalnih namirnica napravi savršen spoj ukusa, a da jelo ne bude previše komplikovano za pripremu. Bilo je tu hrane za svakoga. Za one koji jedu i koji ne jedu meso, kao i za one koji nisu ljubitelji plodova mora i ribe. Sve u svemu bilo je nemoguće ostati gladan. Ja sam jako specifična kada je hrana u pitanju, mnoge stvari koje su drugim ljudima svakodnevnica u ishrani ja ne volim i ne jedem, pa zato moram priznati da sam jako iznenadila sebe time što sam svako jelo probala u uglavnom sve pojela. Donekle sam ponsona na sebe što sam tu svoju veliku manu ostavila u Beogradu, i na Kopaoniku odlučila da se u potpunosti prepustim ukusima bistronomija. Samim tim su mi i favoriti među svim predstavljenim jelima jako veliko iznenađenje, ako se u obzir uzme sve što ne volim da jedem.  Pa je tako moj najveći favorit bio rižoto sa orasima i šumskim jagodama. Bez obzira na to što orahe ne volim ni u jednom obliku, bila sam fascinirana ovim spojem slanog i slatkog, a posebno dodatkom šumskih jagoda. Da li zvuči nemoguće ako kažem da mi se sve svidelo? Od lososa, preko dimljenog pilećeg bataka, do guščije paštete i savršenih dezerta. Topli kolač sa šljivama preliven karamelom je zvanično nešto najavršenije što sam u poslednje vreme probala i jedva čekam da mu se ponovo vratim. 
Plan i program puta su bili vrlo pažljivo osmišljeni. Podrazumevali su trodnevnu avanturu u hotelu Grand na Kopaonku, u društvu nekih poznatih i manje poznatih lica, a sneg koji nas je na Kopaoniku dočekao je samo upotpunio idiličan boravak i fotografije koje smo napravili. Bila je to savršena je vrsta odmora koju vam donosim kroz ove fotografije. Kao i uvek, previše ih je da bih ih mogla ovde objaviti sve, ali izdvajam neke svoje favorite. Kako vam zvuči ovaj novi koncept na Kopaoniku? Da ga planirate posetiti? Ili možda već jeste?
Do sledećeg posta,
A







   




     mus od maline sa pistaćima i belom čokoladom 



    dodatnog osvetljenja za fotografisanje guščije paštete nikad dosta :)








WithInstaLoveAlex

2 comments:

  1. Divno Alex! Uzivala sam u fotografijama, a ovi specijaliteti me prosto zovu na Kop :-)
    Cmok

    http://bambolai.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Dobro zvuči sve :)
    I ja nisam u fazonu da bih svašta probala ali ovakvi specijaliteti deluju baš primamljivo :)

    ReplyDelete